Skip to content

Mooie fietsroutes rond Zutphen

Fietsroute door het achterland van Zutphen

Het achterland van de Hanzestad Zutphen is prachtig. Het coulisselandschap, de bossen en rivieren zorgen voor schitterende uitkijkpunten onderweg. De geschiedenis in deze omgeving is duidelijk aanwezig. Onderweg kom je langs imposante buitenplaatsen, een historische watermolen en Kasteel Vorden.

Naar de route

Fietsroute Zutphen en Deventer 

Zutphen en Deventer liggen allebei aan de IJssel en danken daar hun rijkdom aan. Het verschafte ze een goede plek als handelsstad en maakte het zelfs mogelijk om toe te treden tot het Hanzeverbond. Deze fietsroute verbindt beide steden met elkaar en volgt voor een deel de westoever van de rivier. Een mooie combinatie van natuur en steden.

Naar de route

Fietsroute rondom de Hanzesteden

In de Hanzetijd vervoerden Zutphenaren haring, boter, bier en wijn. Ook hout, dat over de Berkel en over land werd vervoerd, was erg belangrijk. Zutphen en Deventer hadden namelijk houtmarkten. Zutphen kreeg van de koning van Denemarken zelfs het recht op een eigen nederzetting in Schonen. De rijkdom van Zutphen is terug te zien in de monumentale panden: aan de slingerende paden in het centrum vind je de mooiste kerken, huizen en delen van de vesting. Een van die gebouwen is de bibliotheek, gevestigd in de Broederenkerk. Maar ook de Berkelruïne, de Kruittoren en de Sint Janskerk zijn sporen uit het Hanzeverleden. De directe omgeving van Zutphen profiteerde mee van de welvaart. Zo groeide het kleine dorp Vorden uit tot een plaats waar negen kastelen staan.

Naar de route

Meer: Alle fietsroutes in de buurt van Zutphen.

Chocolade fietsroute langs de IJssel

Stap bij één van de TOP-en (Toeristische Overstappunten) op de fiets en geniet van de omgeving. Je fietst door de gezellige stad Zutphen, een stad met vele historische bezienswaardigheden. Maar liefst twee keer steek je de IJssel over. De rivier voert je verder langs mooie landschappen en pittoreske dorpjes. In deze omgeving vind je ook verschillende prachtige kerken die absoluut een bezoekje waard zijn.

Eén van die dorpjes is Vierakker. Parkeer hier je fiets en wandel de Ockhorstwandelroute. Je wandelt door een groen coulisselandschap en kan zomaar een haas of een ree tegenkomen. Volg de (chocolade-)bruine bordjes en eindig de wandelroute weer bij je fiets. Een pauze in Bronkhorst mag je zeker niet overslaan! Stap af bij Magdalena Chocolade & Meer en maak kennis met de ambachtelijke chocolade. 

Naar de route